Історія Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Волинській області веде свій початок з 1969 року, коли було створено Волинське обласне управління професійно-технічної освіти.

        Тоді це був навчально-методичний кабінет професійно-технічної освіти, який займався питаннями організації методичного забезпечення професійної та загальноосвітньої підготовки учнів ПТУ, виховної роботи з учнівською молоддю, виявлення, вивчення та поширення серед педагогічних колективів передового педагогічного досвіду, науково-педагогічної та технічної інформації, забезпечення єдиної системи безперервної освіти керівних та педагогічних працівників професійно-технічних навчальних закладів.

        В 1989 – 1995 роках навчально-методичний кабінет був у структурі Волинського обласного навчально-методичного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів як кабінет професійної підготовки.

       На підставі наказу Міністерства освіти і науки України від 30 червня 1995 р. №196 та відповідного наказу управління освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації від 3 липня 1995 р. №60 кабінет професійної підготовки перейменовано в обласний Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти.

        У 2003 році Волинський обласний навчально-методичний центр професійно-технічної освіти перейменовано на Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Волинській області (наказ Міністерства освіти і науки України від 19.12.2002 р. №727 та відповідний наказ управління освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації від 31.07.2003 р. №435)